[O1] Rozbieżności między komputerem a realnym spalaniem.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gracho
    Classic
    • 2011
    • 1

Zamieszczone przez michalst4
    witam wszystkich. właśnie zrobiłem pierwsze 50 km nową octavią tour combi 1.6. wczoraj odebrałem z salonu
    To gratulacje
    Jeśli możesz porób więcej zdjęcia wnętrza (detali) bo ciężko o takie...
  • mrn
    Classic
    • 2010
    • 2

Witam, od 2 tygodni jestem w posiadaniu Octavii, rok produkcji 1998. Silnik 1.6 ( 75 KM). Ma ona 3-letnią instalację gazową ( sekwencyjną). Przebieg ogólny- 152 tyś., na gazie 41 tyś. Zauważyłem, że piszecie nazwy swoich instalacji, u mnie w dokumentach tego nie ma, ale większość części to: Tomasetto, Bormtech i Stag. Kosztowała 2500,- .

Teraz do rzeczy, na komputerze pokładowym średnie spalanie jakie się pokazuje na trasie 20 km, 15 minut w trasie, 10 minut w mieście wynosi około 6,5 litra. Podejrzewam, że to spalanie dla PB. Wydawało mi się, że spalanie na LPG będzie wyższe maksymalnie o 1,5 litra, a tu zong, dwa razy przejechalem 100 km na pelnym zbiorniku i dotankowałem i moje wyniki to 10,1 l i 10,8 l. Dodam, że jeżdżę spokojnie, oszczędnie.
    Skąd taka rozbieżność? Inni użytkownicy tego forum piszą o spalaniu na poziomie 7,8 litrów.

Czekam na odpowiedzi, pozdrawiam.

Komentarz

• milosz.k
      Ambiente
      • 2010
      • 127

mrn, albo ekonomia jazdy albo źle wyregulowana instalacja.

Spokojnie nie musi oznaczać oszczędnie.
      Skoda Octavia Tour 1.6 BFQ+LPG

Komentarz

• liroyek
        Rider
        • 2008
        • 620

jadac na gazie komp pokazuje ok 0.5 litra wiecej niz na brynie, na stoacji dochodzi litr wiecej
        czyli u mnie jest ok 1,5 litra wiecej niz pokazuje komp na pb
        ja srednie mam 10 na 100 ale mam ciezka noge jedz na regulacje, pamietaj ze o instalacje trzeba dbac, ja mam prinsa i przeglady wypadaja co 15 tys km
        pozatym na spalanie moze wplynac np brydny filtr powietrza - kiedy zmieniales ??

[ Dodano: Sob 19 Cze, 10 21:02 ]
        pozatym musisz pamietac e jesli robisz pomiar np jak piszesz 100 km i dotankowywujesz
        staraj sie tankowac na tym samym dystrybutorze i najlpiej przy podobnej temp otoczenia
        Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
        bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
        http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
        Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• mrn
          Classic
          • 2010
          • 2

szczerze mówiąc nie wiem kiedy filtr był wymieniany w niej, sprawdzę go. Ostatni przegląd instalacji był robiony 3 tyś. km temu, więc pewnie regulacja była i świece są zmienione.

Komentarz

Pracuję...